Stop dementie

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Op dit moment leven ruim 280.000 mensen in Nederland met deze ziekte. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie explosief stijgt naar ruim een half miljoen (!) in 2040. Daar móeten we iets aan doen. En daar kúnnen we iets aan doen. Met meer onderzoek komen we dichter bij een toekomst zonder dementie voor onze kinderen én kleinkinderen. Helpt u mee?

> Doneer nu  > Lees meer 

Aangrijpende verhalen

Nancy is 58 jaar als bij haar de diagnose alzheimer wordt gesteld. Op 20-jarige leeftijd besluit haar dochter Michelle voor haar moeder te zorgen. De twee hebben altijd al een extreem hechte band. Na hevige paniekaanvallen kan Michelle de zorg niet meer alleen aan. Nancy gaat naar een verzorgingstehuis. 

> Bekijk alle fragmenten 

Meer onderzoek nodig

Alleen door méér te investeren in wetenschappelijk onderzoek komen oplossingen sneller dichterbij. Binnen 5 tot 10 jaar verwachten vooraanstaande wetenschappers grote doorbraken in de preventie en behandeling van dementie. Samen kunnen we dementie stoppen, voor onze kinderen en kleinkinderen

> Bekijk stand van zaken onderzoek

Kinderen en dementie

Buddy Vedder ging in het tv-programma 'Herinneringen voor het leven' in gesprek met kleinkinderen over hun opa's en oma's met dementie. Kleindochter Djez-Lin vertelt hoe zij haar opa’s ziekte beleeft. Uit haar woorden blijkt hoe ingrijpend de ziekte is, voor alle generaties die ermee te maken hebben. 

> Bekijk de interviews

Maakt u zich zorgen?

Doe de geheugentest

Leeftijdscategorie

"Mama belt opa soms... dan moet mama huilen"

Frans (55) heeft de ziekte van Alzheimer. Samen met zijn familie zet hij zich in voor meer bekendheid rondom de ziekte en een toekomst zonder dementie. Bekijk hieronder de tv-commercial die we samen met Frans, zijn dochter en kleindochter maakten.

Terugkijktip: "Herinneringen voor het leven"

Op 2 oktober zond AVROTROS op NPO 1 ons avondvullende live tv-programma Herinneringen voor het leven uit. Toine van Peperstraten en Roos Moggré gingen in gesprek met mensen met dementie en hun naasten. Over de liefde, het leven en de impact van deze ingrijpende hersenziekte, die 1 op de 5 mensen in Nederland treft.

> Kijk de uitzending terug

Muziekoptredens

Tijdens het tv-programma kwamen verrassende optredens voorbij: