1 op de 5 mensen krijgt dementie

1 op de 5 mensen in Nederland krijgt dementie. Op dit moment leven ruim 280.000 mensen met deze ziekte. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie explosief stijgt naar ruim een half miljoen (!) in 2040. Dementie is een ingrijpende hersenaandoening waarbij je langzaam jezelf en elkaar verliest. Iedereen krijgt ermee te maken: als patiënt, mantelzorger of binnen de familie- en vriendenkring.

Jezelf en elkaar steeds verder verliezen, dat doet pijn

Frans (55) kreeg in 2014 de diagnose alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Hij praat daar open over. Er is nog veel onwetendheid over dementie vindt Frans: “Het is niet zo dat je af en toe iets vergeet. Was het maar zo. Ik verlies steeds meer. Continu vraag ik mij af: ‘Wie is diegene die tegen me praat?’ En steeds vaker vergeet ik de namen van mijn dochter en kleindochter. Dat raakt me in mijn hart.” Zijn dochter Sharona en zijn kleinkinderen zijn zo vaak mogelijk bij hem. Sharona: “Zijn blik wordt steeds leger”. Djez-Lin: “Als mama met hem belt moet zij daarna soms een beetje huilen”.

Je vertrouwde huis wordt een onbekende plek

Dementie is een hersenziekte met veel impact. Niet alleen voor mensen met dementie zelf, maar ook voor hun familieleden en geliefden. De ziekte begint meestal met vergeetachtigheid, maar tast steeds meer hersengebieden aan. Je taalbegrip, je oriëntatievermogen, uiteindelijk herken je niets en niemand meer. Je vertrouwde thuis wordt een onbekende plek. Dierbare herinneringen gaan verloren. Zelfs je eigen partner, kinderen en kleinkinderen kunnen vreemden worden.

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken

Het is extra confronterend als je bedenkt dat dementie 1 op de 5 mensen treft. Iederéén krijgt er vroeg of laat mee te maken, zelf of in de directe omgeving. Het is inmiddels de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. En de enige volksziekte waarvoor nog geen oplossing is gevonden.

Meer onderzoek is hard nodig

We kunnen het ons daarom niet veroorloven om niets te doen. Alleen door méér te investeren in wetenschappelijk onderzoek komen oplossingen sneller dichterbij. Onder andere door nieuwe technieken is hersenonderzoek de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Binnen 5 tot 10 jaar worden grote doorbraken verwacht in de preventie en behandeling van dementie, aldus vooraanstaande wetenschappers. Als we met elkaar de schouders eronder zetten, kunnen we dementie stoppen, voor onze kinderen en kleinkinderenEr is geen medicijn voor dementie, nóg niet. Daarom is meer onderzoek hard nodig.
 

Frans: Voor mij is het helaas te laat, maar voor mijn kinderen en kleinkinderen hoop ik dat er zo snel mogelijk een pil komt. Er zijn veelbelovende onderzoeken die op korte termijn goede resultaten op kunnen leveren.  Elke gift, groot of klein, maakt onderzoek naar het juiste medicijn mogelijk."