Aangrijpende verhalen

In de live tv-show ‘Herinneringen voor het leven – Stop dementie’ op 2 oktober gaan presentatoren Toine van Peperstraten en Roos Moggré in gesprek over dementie met patiënten en hun families. Over de liefde, het leven en de impact van deze ingrijpende hersenziekte, die 1 op de 5 mensen in Nederland treft. Hieronder leest en ziet u hun aangrijpende verhalen. 

Nancy (64 jaar) - ziekte van Alzheimer

Vijf jaar geleden merkt de ex-man van Nancy veranderingen. Nancy zondert zich meer af, klaagt veel over hoofdpijn en heeft andere klachten. De neuroloog stelt al snel de diagnose alzheimer. Dochter Michelle is twintig en besluit om voor Nancy te gaan zorgen. Langzaam ziet Michelle de rollen omdraaien. Haar jonge leven draait compleet om haar moeder.

> Lees meer over de ziekte van Alzheimer

Fred (70 jaar) – Lewy body dementie

Vlak voor zijn pensioen als schoolmeester merkt Fred dat dingen als voorlezen niet meer gaan. Ook heeft hij onverklaarbare slaapproblemen. Na een lange zoektocht volgt de diagnose: Lewy body dementie. Een vorm van dementie met hallucinaties en waanbeelden. Fred: "Je persoonlijkheid wordt aangetast. Je wordt een andere mens." 

> Lees meer over Lewy body dementie

Wil (72 jaar) - ziekte van Alzheimer

Wil en haar dochter Sylvia zijn onafscheidelijk. Vorig jaar kreeg Wil de diagnose alzheimer. Ze heeft heel goed in de gaten wat alzheimer met haar doet en is daar erg verdrietig over. Ze voelt dat ze langzaam de grip verliest en is wanhopig op zoek naar een medicijn. Sylvia schreef voor haar moeder een lied: ‘De spiegel van je leven’.

> Lees meer over de ziekte van Alzheimer

Hilda (63 jaar) - vasculaire dementie

Twee jaar geleden krijgt Hilda hersenbloedingen, waarvan ze geestelijk niet goed herstelt. Ze krijgt de diagnose vasculaire dementie. Haar zoons Robert (26), Bernard (22) en Simon (19) zorgen voor haar en willen hun moeder een zinvol en plezierig leven geven. Ze investeren veel tijd in Hilda, ook al is zij het snel daarna weer vergeten.

> Lees meer over vasculaire dementie

 

Frans (55 jaar), ziekte van Alzheimer

Frans heeft de ziekte van Alzheimer en praat daar open over. Er is nog veel onwetendheid over dementie vindt Frans: “Het is niet zo dat je af en toe iets vergeet, was dat maar zo. Ik verlies steeds meer. Continu vraag ik mij af: ‘Wie is diegene die tegen me praat?’." "Zijn blik wordt leger," zegt dochter Sharona. Kleindochter Djez-Lin ziet haar moeders verdriet. “Als mama hem belt, moet zij soms een beetje huilen.” Ze zijn zo vaak mogelijk bij hem. Maar steeds vaker vergeet Frans hun namen. “Dat raakt me in mijn hart. Voor mij is het helaas te laat, maar voor mijn kinderen en kleinkinderen hoop ik dat er zo snel mogelijk een pil komt.” Samen met zijn familie zet Frans zich in voor meer bekendheid rondom de ziekte en voor een toekomst zonder dementie. Daarom werkte het gezin mee aan de tv-commercial van Alzheimer Nederland.

Maakt u zich zorgen?

Doe de geheugentest

Leeftijdscategorie