Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Ton: “Het omgaan met de ziekte was moeilijk.  Je geliefde verandert. Niet alleen haar geheugen liet Hester in de steek, maar ze veranderde ook in haar gedrag. We moesten leren omgaan met de ziekte, door problemen bespreekbaar te maken. Te beseffen dat het de ziekte was die zo reageerde en niet Hester zelf.”

Het verhaal van Ton en zijn vrouw staat niet op zichzelf. Maar liefst 1 op de 5 mensen en zelfs 1 op de 3 vrouwen krijgt een vorm van dementie. Dementie gaat al lang niet meer over ‘die ander’. Het kan iederéén overkomen. Meestal wordt dementie geassocieerd met geheugenverlies. Het is veel meer dan dat. Gedrag, emoties en relaties veranderen ook. Het raakt mensen met dementie zélf én iedereen in de omgeving. Ton vertelt: “Lieve Hester… In mijn herinneringen lach je altijd en stop je nooit met stralen. Door dementie verdwijnt de zon langzaam uit je ogen.”

Op dit moment is dementie nog niet te behandelen. Maar er is goed nieuws: wetenschappers zijn ervan overtuigd dat ze dementie binnen tien jaar kunnen voorkomen of genezen. Dat is hoopvol. Maar dan moet er wel méér geld voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar komen. Ton en Hester werken mee aan deze campagne, met als doel een toekomst zonder dementie sneller dichterbij te brengen. Ton: “Dementie kan iedereen overkomen en daarom is het zó belangrijk dat we allemaal blijven bijdragen. Op welke manier dan ook. Voor mijn Hester komt een oplossing helaas te laat, maar ik hoop dat anderen deze ziekte bespaard kan blijven.”