Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

"Ik ben wel geschrokken van de feiten. Ik ben zelf 1 van 3 zussen..."

“Heel bijzonder dat ik heb mogen meewerken aan deze TV spot voor de campagne van Alzheimer Nederland. De opnames van de tv-spot verliepen natuurlijk, ik kon mezelf zijn. Het zijn ook mijn gezin en eigen hond die je ziet in de commercial. We voelden ons echt bijzonder. Ik ben wel geschrokken van de feiten: 1 op de 3 vrouwen krijgt dementie. Ik ben zelf 1 van 3 zussen, dus dat zou feitelijk betekenen dat een van ons… dat komt behoorlijk dichtbij en is confronterend. Ik denk dat veel mensen niet weten wat ze moeten doen, als er signalen zijn. Wat kan je doen? Waar kan je starten? Dat hele voortraject geeft veel zorgen en onzekerheden. Mensen moeten wegwijs worden gemaakt. Maar de grootste reden om hieraan mee te werken, is dat ik hoop dat we samen onderzoek kunnen financieren voor betere behandelingen van dementie. We moeten dit echt met en voor elkaar doen.”

"De verliezen, het verdriet, de onzekerheid en de angst die zij kunnen ervaren is hartverscheurend"

“Dementie is een belangrijk maatschappelijk onderwerp, waar ik graag een bijdrage aan wil leveren. Door mijn werk in welzijn voor mensen met dementie, weet ik hoe groot de impact van deze ziekte is. De verliezen, het verdriet, de onzekerheid en de angst die zij kunnen ervaren is hartverscheurend. Mensen met dementie zijn niet gek. De emoties blijven bestaan en zij voelen veel aan. Heel verdrietig als je ziet dat iemand keer op keer overstuur kan raken omdat haar partner is overleden, en ze dit steeds weer vergeet. Maar er is ook veel plezier hoor, dat mag er allemaal zijn. Het werken met mensen met dementie geeft mij veel voldoening. Ik werk in een Martha Flora huis waar ik zo goed mogelijk bijdraag aan het emotionele welzijn van onze bewoners. Ik help hen door er voor hen te zijn, door te luisteren naar hun verhaal, naar hun behoeften, door tijd voor hen te nemen.

Jacqueline met hond

"Belangrijk is te beseffen dat we óók de middelen hebben om te zorgen dat er een oplossing gaat komen."

“Deze campagne zet hopelijk veel mensen aan het denken. Vooral mensen van mijn eigen leeftijd. Het kan ons allemaal raken; onszelf of onze dierbaren. Ik word bijna 50 en moet dagelijks vele ballen in de lucht houden, heb zelf ook zorgen en vergeet regelmatig iets. Dan denk ik soms: ‘stel je toch voor, dat ik het zelf allemaal echt niet meer zou weten..’ Onze generatie herkent dat. We hebben veelal nog thuiswonende kinderen waar we zorg voor dragen. Daarnaast zorgen wij voor onze eigen ouders, of hebben zorgen over hen. Belangrijk is te beseffen dat we óók de middelen hebben om te zorgen dat er een oplossing gaat komen. Zeker voor de generatie van onze kinderen. We moeten er samen voor zorgen dat dat onze kinderen bespaard blijft. Dat zij later niet de zorgen hoeven mee te maken als wij, hun ouders, 70 of 80 jaar oud zijn, vormen van dementie gaan krijgen. Dat er dan betere behandelingen mogelijk zijn voor mensen met dementie”.
 

“Verbinden, vind ik het mooiste wat er is. Als dat niet (meer) vanzelf gaat, zoals bij dementie, wil ik daar graag bij helpen. Mensen met dementie zijn veelal “hun eigen thuis verloren”. Met bekende muziek breek je door die mist heen, de bewoner maakt weer contact met zichzelf en hun omgeving.  Hiermee activeer je dat deel van de hersenen wat het langste intact blijft, en daarmee activeer je ook andere delen in het brein, waardoor zorg verlenen gemakkelijker kan worden. Maak bijvoorbeeld muzieklijsten met muziek van dierbare momenten van de persoon met dementie. Dat kan een trouwdag zijn, een lievelingsnummer of bijvoorbeeld een hit uit hun jeugd. Muziekherinneringen van de leeftijd tussen 15 en 25 jaar blijven het langst bewaard. Het brein maakt endorfine aan wanneer we luisteren naar onze vertrouwde favoriete muziek. Dat kan je in de dagelijkse zorg voor mensen met dementie inzetten, waardoor begrip verbetert, waardoor zij positief geactiveerd worden. Zelf zing ik met onze bewoners bij Martha Flora liedjes uit de jaren ‘50, en begeleid dit met mijn gitaar. Nu jammer genoeg even niet in verband met corona, hopelijk kunnen we dit snel weer oppakken!

Ik heb de fijnste baan die ik me kan bedenken, al zou ik liever willen dat het niet nodig was”.

Wat Alz... jij en ik de oplossing zijn

Geef nu voor onderzoek, zodat dementie niet jouw toekomst wordt!