De vier kandidaten


Uit de aanvragen zijn vier kandidaten geselecteerd door wetenschappers uit de onderzoekswereld. Deze kandidaten zijn dr. Hanneke Rhodius-Meester, dr. Rens Brankaert, dr. Janet MacNeil Vroomen en dr. Lizzy Boots. Binnenkort maken wij de winnaars van de YOR-award 2021 bekend. Het is niet meer mogelijk om te stemmen.

Hanneke Rhodius-Meester

‘Dokter, wat heb ik?’, ‘Wat kan ik ertegen doen?’ Als klinisch geriater bij Amsterdam UMC, wil dr. Hanneke Rhodius-Meester deze vragen van haar patiënten met geheugenproblemen beantwoorden. Maar, antwoorden zijn er onvoldoende. Daarom ontwikkelt ze een computertool die, met behulp van kunstmatige intelligentie, verschillende testresultaten van de patiënt combineert en overzichtelijk weergeeft. Hiermee krijgen zowel de patiënt als de arts meer inzicht in wat er aan de hand is, met meer nauwkeurigheid en meer zekerheid. 

Lees meer 

Rens Brankaert

Dr. Rens Brankaert is lector aan de Fontys Paramedische Hogeschool en universitair docent Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. In zijn onderzoek stelt hij behoeften, wensen en mogelijkheden van mensen met dementie centraal. Vanuit dit persoonlijk uitgangspunt heeft hij in samenwerking met mensen met dementie en hun omgeving het concept ‘Warme Technologie’ ontwikkeld. Het primaire doel? De kwaliteit van leven verbeteren en het welzijn bevorderen van mensen met dementie.

Lees meer 

Janet MacNeil Vroomen

Dr. Janet MacNeil Vroomen is universitair docent bij het Amsterdam UMC, en doet onderzoek naar wat mensen met dementie en hun mantelzorgers écht nodig hebben. Met die informatie ontwerpt ze verschillende zorgpakketten. Aan mensen met dementie en hun mantelzorgers vraagt zij welk pakket hun voorkeur heeft. Dat pakket wordt vervolgens voorgesteld aan zorgverzekeraars en de overheid. Met financiering van Alzheimer Nederland kan Janet dit belangrijke onderzoek groter aanpakken en tot een beter passend pakket komen.

Lees meer

Lizzy Boots

Dr. Lizzy Boots is verbonden aan het Alzheimer Centrum Limburg, onderdeel van de Universiteit Maastricht/MUMC+. Samen met mantelzorgers van mensen met dementie onderzoekt zij hoe mantelzorgers de juiste ondersteuning kunnen krijgen, op het juiste moment. Een voorbeeld hiervan is de door Lizzy ontwikkelde online cursus Partner in Balans. Het is Lizzy’s missie is om passende ondersteuning naar de praktijk te brengen, zodat effectieve zorg terecht komt bij de mensen waar het voor bedoeld is.

Lees meer

Over de Young Outstanding Researcher Award

Dit jaar reikt Alzheimer Nederland voor de derde keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award is een prijs voor talentvolle onderzoekers (twee tot acht jaar na hun promotie). Met de prijs wil Alzheimer Nederland meer jonge en talentvolle onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en zo het onderzoek naar oplossingen voor huidige en toekomstige generaties van patiënten en mantelzorgers versnellen.

> Lees hier wat wij nog meer doen op het gebied van onderzoek