De vier kandidaten


Uit de aanvragen zijn vier kandidaten geselecteerd door wetenschappers uit de onderzoekswereld. Deze kandidaten zijn Willemijn Jansen, Sven van der Lee, Sanneke van Rooden en Frank Wolters. Hieronder stellen de kandidaten zichzelf voor en leggen ze uit wat ze met hun onderzoek willen bereiken. Het is niet meer mogelijk om te stemmen.

Willemijn Jansen

Dr. Willemijn Jansen is neuropsycholoog en universitair docent aan de Universiteit Maastricht. Willemijn is gefascineerd door mensen die Alzheimerhersenschade hebben maar hiervan geen klachten ervaren, ze lijken beschermd te zijn. Binnen het Alzheimer Centrum Limburg onderzoekt zij het biologische mechanisme dat ten grondslag ligt aan deze bescherming. Haar ultieme doel? Aanwijzingen vinden voor een nieuwe behandeling tegen Alzheimer dementie.

Lees meer

Sven van der Lee

‘Krijgen mijn kinderen het nu ook? Dit is de vraag die mensen met dementie vaak stellen aan arts en geneticus Sven van der Lee. Om antwoord te geven aan zijn patiënten, start hij een onderzoek naar Nederlandse families waar dementie ongewoon vaak voorkomt. Zijn doel is de aanleg van familieleden te voorspellen, en aangrijpingspunten te vinden voor het ontwikkelen van medicijnen die hersenziekten die dementie veroorzaken te kunnen behandelen of voorkomen: Erfelijkheidsonderzoek doen we voor de volgende generatie, een generatie zonder dementie.

Lees meer 

Sanneke van Rooden

Sanneke van Rooden werkt op de afdeling Radiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum als hersenonderzoeker. Sanneke heeft in haar huidige onderzoek met een innovatieve methode aangetoond dat schade door eiwit ophoping in de vaatwand ofwel cerebrale amyloïde angiopathie (CAA) een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van Alzheimer dementie. Met deze prijs wil Sanneke de rol van CAA in Alzheimer dementie verder ontrafelen om zo een nieuwe weg naar behandeling in te kunnen slaan.

Lees meer 

Frank Wolters

Frank Wolters is arts en epidemioloog in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Zijn onderzoek is erop gericht tijdig vast te stellen bij wie geheugenklachten duiden op beginnende dementie. Hiervoor onderzoekt Wolters het denkvermogen zowel bij gezonde mensen in een Rotterdams bevolkingsonderzoek, als bij patiënten die het Alzheimercentrum bezoeken. Zo kan zorg en uiteindelijk preventieve behandeling worden toespitst op de mensen die dit het hardst nodig hebben, op het juiste moment.

Lees meer

Over de Young Outstanding Researcher Award

Dit jaar reikt Alzheimer Nederland voor de vierde keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award is een prijs voor talentvolle onderzoekers (twee tot zes jaar na hun promotie). Met de prijs wil Alzheimer Nederland meer jonge en talentvolle onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en zo het onderzoek naar oplossingen voor huidige en toekomstige generaties van patiënten en mantelzorgers versnellen.

> Lees hier wat wij nog meer doen op het gebied van onderzoek