Esther Bron - Young Outstanding Researcher Award

Dr. Esther Bron is onderzoeker bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC. In haar onderzoek ontwikkelt zij computermodellen die artsen kunnen helpen beter de juiste diagnose te stellen bij dementie. Het is Esthers missie om deze computermodellen zo goed te maken dat ze echt gebruikt kunnen worden.

Computermodellen voor snellere diagnose

Dit onderzoek is belangrijk omdat het voor veel mensen met dementie lang duurt voordat zij de juiste diagnose krijgen. Computermodellen kunnen dit in de toekomst versnellen. Ook kan de arts zo’n computermodel gebruiken om de patiënt meer inzicht te geven in hoe de ziekte bij hem of haar verloopt. Daarnaast kunnen computermodellen de kans op het vinden van een goed werkend medicijn vergroten door de juiste patiënten te selecteren voor medicijnonderzoek. Er is nog geen goedwerkend medicijn voor de ziekte van Alzheimer en het is cruciaal dat dit er snel komt.
 

Verder onderzoek noodzakelijk

Esthers computermodellen maken gebruik van bestaande onderzoeksgegevens van patiënten en gezonde mensen, met name hersenscans en andere medische gegevens. De modellen kunnen de diagnose leren stellen met behulp van artificiële intelligentie (AI). In eerder onderzoek heeft Esther heeft aangetoond dat computermodellen de diagnose van dementie tot 92% nauwkeurig kunnen stellen. Maar dit was in een vereenvoudigde setting, de klinische praktijk is veel complexer met bijvoorbeeld verschillende ziekten die dementie veroorzaken. Hiervoor is verder onderzoek noodzakelijk.
 

Intensieve samenwerkingen om van elkaar te leren

Esther zet zich op veel verschillende manieren in om de computermodellen voor de diagnose van dementie te verbeteren. Hiervoor werkt ze intensief samen met artsen van verschillende ziekenhuizen. In 2018 heeft ze de Young eScientist Award gewonnen voor haar onderzoeksvoorstel om de computermodellen te delen met onderzoekers wereldwijd. Ook organiseerde Esther samen met collega’s van University College London een grote internationale competitie waarin 34 internationale onderzoeksteams hun computermodellen vergeleken om te leren van elkaars modellen.
 

Met snellere diagnose medicijnonderzoek verbeteren voor een toekomst zonder dementie

De prijs van Alzheimer Nederland zou Esther de kans geven haar onderzoek te bespoedigen. De volgende noodzakelijke stap is het testen van de computermodellen op de gegevens van patiënten met verschillende ziekten die dementie veroorzaken. Op deze manier zet zij zich graag in voor een snellere diagnose, het verbeteren van medicijnonderzoek en uiteindelijk een toekomst zonder dementie.

 

> Bekijk alle kandidaten

Over de Young Outstanding Researcher Award

Dit jaar reikt Alzheimer Nederland voor de tweede keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award is een prijs voor talentvolle onderzoekers (twee tot acht jaar na hun promotie). Met de prijs wil Alzheimer Nederland meer jonge en talentvolle onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en zo het onderzoek naar oplossingen voor huidige en toekomstige generaties van patiënten en mantelzorgers versnellen. Twee prijzen worden jaarlijks uitgereikt: één voor een onderzoeker die zich richt op ‘de patiënt van vandaag’ en één voor een onderzoeker die zich richt op ‘de patiënt van morgen’. 

> Lees hier wat wij nog meer doen op het gebied van onderzoek