Met zijn onderzoek probeert Wolters te beantwoorden hoe we de eerste ziekteverschijnselen van dementie tijdig en betrouwbaar kunnen vaststellen. Zo wordt het mogelijk te zeggen bij wie geheugenklachten wijzen op een onderliggende hersenziekte, en bij wie zij een relatief onschuldig verschijnsel zijn.

Dit onderzoek vindt plaats binnen het Alzheimercentrum van het Erasmus MC, en binnen het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) in de Rotterdamse wijk Ommoord.

Aan ERGO doen ruim 18.000 gezonde vrijwilligers uit Rotterdam mee, de oudsten van hen inmiddels al langer dan 30 jaar. Zij ondergaan periodiek verschillende testen, waaronder geheugentesten en MRI-scans van de hersenen. Doordat een aantal van hen later dementie krijgt, kunnen vroege voorspellende factoren worden opgespoord. Wolters wil hiermee tot nauwkeuriger informatie komen voor patiënten met geheugenklachten die de huisarts of medisch specialist in het Alzheimercentrum bezoeken.

De prijs maakt het mogelijk dat Wolters zijn onderzoek uitbreidt met nieuwe, innovatieve meetmethoden, veelal thuis gedaan. Hierbij valt te denken aan digitale testen van het denkvermogen, maar ook functietesten van het onwillekeurige zenuwstelsel. Dit wordt gedaan bijvoorbeeld met behulp van een telefoon, tablet, of horloge. Door deze technologie steeds beter te benutten, hoopt Wolters hersenproblemen eerder te kunnen detecteren, nodeloos ziekenhuisbezoek te voorkomen, en meedoen aan wetenschap makkelijker maken. Het streven is tijdige zorg op de juiste plek: thuis als dat kan, in het ziekenhuis als dat moet.

Tot slot wil Wolters het geldbedrag gebruiken om een cursus op te zetten die de betrokkenheid van ervaringsdeskundigen in wetenschappelijk onderzoek stimuleert. Deze Alzheimer Academy biedt een korte training tot patiënt-onderzoeker (of mantelzorger-onderzoeker), specifiek voor (mantelzorgers van) mensen met dementie. Hierbij kunt u denken aan interactief onderwijs over de principes van wetenschappelijk onderzoek, en de uitdagingen waar wij voor staan in het onderzoek naar dementie. Zo wordt ervaringskennis nog beter benut in het vormgeven en vertalen van onderzoek naar de dagelijkse praktijk.

Bekijk alle finalisten

Over de Young Outstanding Researcher Award

Dit jaar reikt Alzheimer Nederland voor de vierde keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award is een prijs voor talentvolle onderzoekers (twee tot zes jaar na hun promotie). Met de prijs wil Alzheimer Nederland meer jonge en talentvolle onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en zo het onderzoek naar oplossingen voor huidige en toekomstige generaties van patiënten en mantelzorgers versnellen. 

> Lees hier wat wij nog meer doen op het gebied van onderzoek