Hanneke Rhodius-Meester - Young Outstanding Researcher Award

‘Dokter, wat heb ik?', ‘Wat kan ik ertegen doen?’ en ‘Hoe gaat het verder?’ Als klinisch geriater bij Amsterdam UMC ziet Hanneke Rhodius-Meester mensen met geheugenproblemen; veelal met dezelfde vragen. Vragen waar zij het antwoord niet op weet. Want ondanks de enorme vooruitgang in onderzoek, blijft diagnostiek van dementie lastig. En wat zeggen de testresultaten van een patiënt nu echt? De computertool van Hanneke beantwoordt deze vragen nauwkeuriger en met meer duidelijkheid. Zowel voor de arts als voor de patiënt.

Meer zekerheid over de diagnose

De zoektocht van Hanneke naar antwoorden begon na haar specialisatie tot geriater, tijdens haar promotieonderzoek. Daar realiseerde ze zich dat zij als arts onvoldoende kennis had om alle vragen van patiënten met dementie te beantwoorden. Voor Hanneke is wetenschappelijk onderzoek de route naar nieuwe kennis om patiënten verder te helpen. Daarom ontwikkelde ze in een groot Europees project een computertool die de arts ondersteunt bij die lastige diagnostiek van dementie. 

De computertool combineert - met behulp van kunstmatige intelligentie - de verschillende testresultaten van de patiënt, en geeft deze duidelijk weer. Daarmee heeft de arts meer zekerheid over de diagnose. Dit is essentieel voor een toekomst met behandeling op maat. 

Begrijpen waar de klachten vandaan komen, daar gaat het om

Bevlogen door de mogelijkheden die de computertool ook biedt voor patiënten, zet Hanneke haar zoektocht voort. Samen met patiënten en artsen onderzoekt ze hoe we dit soort technologie optimaal kunnen inzetten op de geheugenpolikliniek. Ze gaat met hen in gesprek om te horen wat hen belemmert en helpt in het gebruik van computertools. Zo ontwikkelde ze een uitslagpagina die precies uitlegt wat de testresultaten voor de patiënt betekenen. Nu onderzoekt ze hoe patiënten en naasten het uitslaggesprek met zo’n uitslagpagina ervaren. Begrijpen waar de klachten vandaan komen, daar gaat het om!

Wens om diagnostiek op maat haalbaar te maken

Haar grootste wens is om ook het diagnostisch onderzoek te verbeteren. Want geheugentesten vinden mensen vaak vervelend. En zo’n test thuis doen, is veel fijner én handiger in tijden van corona. Daarom wil Hanneke een online cognitieve thuistest doorontwikkelen. Om diagnostiek op maat, aansluitend bij de wens van de patiënt, haalbaar te maken. Van de eerste test thuis tot de diagnose op de geheugenpolikliniek. Het winnen van de YOR award maakt dit mogelijk. 

Bekijk alle finalisten

Over de Young Outstanding Researcher Award

Dit jaar reikt Alzheimer Nederland voor de derde keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award is een prijs voor talentvolle onderzoekers (twee tot acht jaar na hun promotie). Met de prijs wil Alzheimer Nederland meer jonge en talentvolle onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en zo het onderzoek naar oplossingen voor huidige en toekomstige generaties van patiënten en mantelzorgers versnellen. Twee prijzen worden jaarlijks uitgereikt: één voor een onderzoeker die zich richt op ‘de patiënt van vandaag’ en één voor een onderzoeker die zich richt op ‘de patiënt van morgen’. 

> Lees hier wat wij nog meer doen op het gebied van onderzoek