Janet MacNeil Vroomen - Young Outstanding Researcher Award

Janet is universitair docent bij het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Ze is een hooggekwalificeerde onderzoeker in de dementiezorg en een specialist in complexe methodologische vaardigheden. Ze heeft gewerkt aan verschillende prestigieuze universiteiten zoals de Universiteit van Toronto, Universiteit Zürich, Yale School of Medicine en het Amsterdam Medisch Centrum. 

Haar leidinggevende bij Yale noemt haar "een ster in een vroege fase wiens reputatie moeilijk te evenaren is". Janet wordt door haar vroegere collega’s beschreven als “een intelligente, zeer gemotiveerde, energieke, hardwerkende en toegewijde onderzoeker.” 

Onderzoek naar wat mensen met dementie en mantelzorgers echt nodig hebben

Haar onderzoekslijn is gericht op empirisch onderbouwd gezondheidsbeleid voor mensen met dementie, gebaseerd op landelijke gegevens en met actieve deelname van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Zij doet onderzoek naar wat mensen met dementie en hun mantelzorgers echt nodig hebben. 
Met die informatie ontwerpt ze verschillende zorgpakketten. Daarna vraagt zij mensen met dementie en hun mantelzorgers welke hun voorkeur heeft en probeert zij dit pakket voor iedereen beschikbaar te maken. 

Een zorgpakket voor iedereen

Met de financiering van Alzheimer Nederland kan Janet dit belangrijke onderzoek groter opzetten. Zo kunnen mensen met en zonder mantelzorger, binnen en buiten de steden, mensen met verschillende opleidingsniveaus en diverse achtergronden allemaal meedoen. Door al deze input te combineren kan Janet een zorgpakket ontwerpen voor iedereen en maakt ze het best mogelijke voorstel voor de zorgverzekeraars en de overheid. Deze kunnen daarmee de dementiezorg verbeteren en doeltreffender maken; geef mensen wat ze nodig hebben en verspil geen geld aan wat ze niet willen.

Dementiezorg gebaseerd op ervaringen

Nederland kan het eerste land ter wereld zijn waar mensen met dementie en hun mantelzorgers écht invloed hebben op dementiezorg. Janet geeft vertrouwen dat zij zal slagen in haar passie: dementiezorg gebaseerd op de ervaringen van mensen met dementie en mantelzorgers, onderzocht met behulp van de modernste biostatistische en gezondheidseconomische methodes. 

Bekijk alle kandidaten

Over de Young Outstanding Researcher Award

Dit jaar reikt Alzheimer Nederland voor de derde keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award is een prijs voor talentvolle onderzoekers (twee tot acht jaar na hun promotie). Met de prijs wil Alzheimer Nederland meer jonge en talentvolle onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en zo het onderzoek naar oplossingen voor huidige en toekomstige generaties van patiënten en mantelzorgers versnellen. Twee prijzen worden jaarlijks uitgereikt: één voor een onderzoeker die zich richt op ‘de patiënt van vandaag’ en één voor een onderzoeker die zich richt op ‘de patiënt van morgen’. 

> Lees hier wat wij nog meer doen op het gebied van onderzoek