Lizzy Boots - Young Outstanding Researcher Award

Dr. Lizzy Boots is psycholoog en sinds 2012 werkzaam als onderzoeker bij het Alzheimer Centrum Limburg (onderdeel van de Universiteit Maastricht/MUMC+). Haar onderzoek richt zich op het voorkomen van overbelasting voor mantelzorgers van mensen met dementie.

Partner in Balans biedt steun tijdens de pandemie en daarna

Door de coronapandemie is ondersteuning op afstand noodzakelijk, maar ook hierna blijft het zoeken naar oplossingen voor de alsmaar groeiende groep mensen met dementie en hun naasten. Om ondersteuning te kunnen blijven bieden onderzoekt Lizzy passende methoden, zoals de online cursus Partner in Balans. Mantelzorgers ervaren door de cursus meer zelfvertrouwen en controle en dat heeft een positief effect op hun kwaliteit van leven.  

Mantelzorger aan het roer

Mantelzorgondersteuning is geen ‘one size fits all’. Uit Lizzy’s onderzoek bleek dat ondersteuning op maat, gericht op de mogelijkheden in het hier en nu werkt. Dat is de focus van Partner in Balans; de mantelzorger staat aan het roer. Door middel van een zelfmanagement principe wordt het vertrouwen in hun eigen kunnen vergroot en dat voorkomt overbelasting in een later stadium.

Professionals ervaren drempels

Mantelzorgers worden tijdens de cursus begeleid door een professional, bijvoorbeeld een casemanager dementie. Maar onderzoek laat zien dat professionals drempels ervaren om met eHealth aan de slag te gaan, onder anderen door een gebrek aan vertrouwen in hun eigen kunnen op dit gebied. Het blijkt dat maar 3% van de effectieve ondersteuningsmethoden voor mantelzorgers van mensen met dementie in de praktijk gebruik wordt. 

Komende jaren

Lizzy wil deze kloof tussen onderzoek en praktijk overbruggen. Een belangrijke stap is het vergroten van het vertrouwen van professionals om met e-healthinnovaties zoals Partner in Balans aan de slag te gaan. Dit is ten tijde van de coronapandemie belangrijker gebleken dan ooit. De prijs zal worden ingezet om de zelfeffectiviteit van professionals hierin te vergroten door een op maat gemaakt trainingspakket. Meer zelfeffectiviteit bij de professional zal uiteindelijk leiden tot een groter bereik van ondersteunde mantelzorgers.

Bekijk alle kandidaten

Over de Young Outstanding Researcher Award

Dit jaar reikt Alzheimer Nederland voor de derde keer de Young Outstanding Researcher Award uit. De YOR-award is een prijs voor talentvolle onderzoekers (twee tot acht jaar na hun promotie). Met de prijs wil Alzheimer Nederland meer jonge en talentvolle onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en zo het onderzoek naar oplossingen voor huidige en toekomstige generaties van patiënten en mantelzorgers versnellen. Twee prijzen worden jaarlijks uitgereikt: één voor een onderzoeker die zich richt op ‘de patiënt van vandaag’ en één voor een onderzoeker die zich richt op ‘de patiënt van morgen’. 

> Lees hier wat wij nog meer doen op het gebied van onderzoek