Talentprijs: Young Outstanding Researcher Award

De Young Outstanding Researcher Award is een talentprijs voor de meest veelbelovende onderzoeker op het gebied van dementie in Nederland. Een persoonsgebonden prijs voor jonge onderzoekers ter waarde van €100.000. Deze prijs wordt uitgereikt door Alzheimer Nederland.

De drie kandidaten

Deze drie kandidaten zijn uit de aanvragen geselecteerd door wetenschappers uit de onderzoekswereld. De winnaar wordt bekendgemaakt in november. 

Kay Deckers

Dr. Kay Deckers is onderzoeker bij het Alzheimer Centrum Limburg (Universiteit Maastricht/MUMC+). Hij richt zich in zijn onderzoek op de relatie tussen leefstijlfactoren (zoals lichaamsbeweging of hoge bloeddruk) en de kans op het krijgen van dementie. Hij heeft hiervoor een rekenmodel ontwikkeld waarmee iemand inzicht krijgt in zijn of haar eigen hersengezondheid. Kay wil hiermee mensen er (meer) bewust van maken dat zij zelf iets aan hun eigen kans op dementie kunnen doen.

> Meer over Kay

Rik van der Kant

Dr. Rik van der Kant doet onderzoek naar nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer. Van der Kant gebruikt hiervoor een baanbrekende technologie die hem in staat stelt honderden potentiële medicijnen tegelijkertijd te testen. Hiermee ontdekte hij dat een bestaand HIV/AIDS medicijn (Efavirenz) mogelijk ook gebruikt kan worden voor de behandeling van alzheimer. Momenteel onderzoekt Van der Kant of dit middel geheugenverlies kan voorkomen bij patiënten met alzheimer en andere vormen van dementie.  

> Meer over Rik

Jinte Middeldorp

Dr. Jinte Middeldorp onderzoekt veranderingen in het bloed die optreden bij het ouder worden. Deze veranderingen kunnen leiden tot geheugenproblemen. Haar onderzoek heeft aangetoond dat stoffen in jong bloed geheugenproblemen kunnen terugdraaien. Dus er is hoop op een medicijn. Met haar huidige onderzoek zet Jinte zich in om te ontdekken hoe veranderingen in ons bloed bijdragen aan dementie, en hoe we dit kunnen aanpakken om deze ziekte te stoppen.

> Meer over Jinte 

Over de Young Outstanding Researcher Award

In het dementieonderzoek, zijn er veel jonge talentvolle onderzoekers, die ondanks hun kwaliteiten moeite hebben om een vaste aanstelling te bemachtigen en financiering voor projecten te krijgen. Noodgedwongen verlaten zij hierdoor de onderzoekswereld. Alzheimer Nederland wil een prijs beschikbaar stellen voor deze jonge talentvolle onderzoekers om talenten te behouden voor het dementieonderzoek en zo het onderzoek naar oplossingen voor huidige en toekomstige generaties van patiënten en mantelzorgers te versnellen. 

> Lees hier wat wij nog meer doen op het gebied van onderzoek