Terugblik Alzheimer Café in Bunnik op 12 oktober.

Alzheimer Café bijeenkomst in Bunnik op 12 oktober

Centraal Museum op bezoek bij Alzheimer Café Bunnik 

Op donderdag 12 oktober kwam Centraal Museum Utrecht in de persoon van Gabriëlle van Kapelle op bezoek bij Alzheimer Café Bunnik.

Onder het genot van een taartje vanwege het 20-jarig bestaan van de Alzheimer Cafés bracht Gabriëlle een aantal kunststukken van het museum onder de aandacht van de bezoekers en ging erover met ze in gesprek. Eigenlijk net zoals ze dat doet tijdens de rondleiding "Onvergetelijk Centraal” die één keer per maand wordt gegeven in het museum, speciaal voor mensen met dementie en hun naaste. 

“Je hoeft niet veel van kunst te weten, of vroeger veel naar een museum te zijn geweest”, vertelt Gabriëlle. “Aan de hand van een thema bekijken we met een groep van maximaal 12 personen ongeveer 5 kunststukken. Dat thema kan bijvoorbeeld kleur zijn, natuur, dieren of kleding. De ervaring leert dat elk kunststuk gesprekstof oplevert. Meestal niet over de kunstenaar of de kunststroming, maar juist over het leven van alledag. De mooie jurk, het geschilderde landschap, of het 17e eeuwse poppenhuis roept automatisch herinneringen op uit het eigen leven. De gesprekken ontstaan vervolgens vanzelf.” 

Onvergetelijk Centraal is een groepsrondleiding speciaal voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Elke laatste woensdag van de maand kunnen de deelnemers tijdens een rondleiding in een ontspannen, positieve sfeer kunst bekijken en bespreken. De focus ligt op het positieve, creatieve en inspirerende; niet op de ziekte. 

In Nederland zijn 12 musea die dergelijke rondleidingen bieden voor mensen met dementie. Meer informatie over de rondleiding in het Centraal Museum is te vinden op: http://centraalmuseum.nl/over/onvergetelijk-centraal/ 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door