TV-programma Alzheimer Nederland Herinneringen voor het leven

Ieder mens heeft zijn eigen dierbare herinneringen. Herinneringen, mooi en verdrietig, maken wie we zijn. Maar wat als ze vervagen? Op 3 oktober om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1 presenteert Caroline Tensen ons tv-programma Herinneringen voor het leven. Samen met mensen met dementie, hun familie, artsen en bekende artiesten staan we stil bij de impact van dementie en de mogelijkheden om hier samen de schouders onder te zetten.

 

Laat impact van dementie op dagelijks leven zien

Tijdens dit programma besteden we veel aandacht aan persoonlijke verhalen. De dierbare momenten uit het leven van mensen met dementie en hun familieleden staan centraal. Zoals Cees, die ooit met zijn vrouw Corry lange rondreizen maakte, maar door de ziekte van Alzheimer soms moeite heeft de weg in zijn eigen huis te vinden. De 47-jarige Harrie was financieel directeur. Vorig jaar ging hij nog in pak naar zijn werk. Nu gaat hij door zijn frontotemporale dementie (FTD) vier dagen per week naar de dagbesteding. En zoals Geertje die altijd een sterke onafhankelijke vrouw is geweest, maar nu haar eigen kleinkinderen niet meer herkent. Samen kijken we terug naar de reportages die bij hen thuis zijn gemaakt. Daarin staat de impact van dementie centraal.
 

Bijzondere herinneringen vereeuwigd

In 'Herinneringen voor het leven' worden daarnaast bijzondere herinneringen met de gasten vereeuwigd. Bijvoorbeeld in de vorm van een tatoeage, een persoonlijk lied, sieraad of een foto. Artsen en onderzoekers, zoals Prof. dr. Eric Scherder en Prof. Dr. Wiesje van der Flier, vertellen over het ontstaan van dementie en de stand van zaken rond het onderzoek naar deze hersenziekte. Ook zijn er optredens van Karin Bloemen, Sjors van der Panne, Carel Kraayenhof, Elske DeWall en Leona Philippo.
 

Urgentie voor dementieonderzoek

Eén op de vijf mensen treft inmiddels dementie. Daar moeten we samen iets aan doen! In het programma vertellen artsen en onderzoekers over het ontstaan van dementie en de stand van zaken rond het onderzoek naar deze hersenziekte. Zij laten de urgentie zien en de kansen om juist nú met elkaar de schouders te zetten onder dementieonderzoek. Kijken dus! 
 

Woensdag 3 oktober om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1

Dit tv-programma, dat wordt gemaakt in samenwerking met Alzheimer Nederland, is te zien op woensdag 3 oktober om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO1.

Uitzending vorig jaar

Weten wat u kunt verwachten? Bekijk dan de aangrijpende verhalen van ons programma Onvergetelijke Herinneringen vorig jaar. Of ga er rustig voor zitten en bekijk de hele uitzending. (Alleen via Internet Explorer te bekijken.)

Aangrijpende verhalen

Onderzoekers aan het woord

 

Thumbnail (4_3) 400 x 300.png

Stop dementie 

Dementie is een ingrijpende hersenaandoening, waarbij je langzaam jezelf en elkaar verliest. Om mensen bewust te maken van de urgentie om dementie te stoppen heeft Alzheimer Nederland een overzicht gemaakt met aangrijpende verhalen van mensen met dementie en hun dierbaren. Ook vertellen onderzoekers over de stand van zaken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en nabije oplossingen. 

Meer informatie   Help mee