Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Dr. Rik Ossenkoppele 

Rik vertelt dat hij onderzoek doet naar schadelijke eiwitten in de hersenen. Hoe verspreiden die schadelijke eiwitten zich van het ene gebied in de hersenen naar het andere? In 2021 won Rik de talentprijs van Alzheimer Nederland en daarmee 100.000 euro voor zijn belangrijke onderzoek.  

Dr. Rik van der Kant 

Rik vertelt dat hij van huidcellen van patiënten, hersencellen kan maken. Hierdoor kan hij in het laboratorium op grote schaal het effect van nieuwe medicijnen testen. Alzheimer Nederland steunt het werk van Rik al jaren. Mede hierdoor werkt hij nu aan onderzoek naar een bestaand medicijn tegen AIDS in de strijdt tegen de ziekte van Alzheimer. Daarnaast is Rik één van de onderzoekers van het MODEM consortium dat vorig jaar 600.000 euro ontving voor onder andere dit type onderzoek. 

Drs. Jacqueline Claus 

Jacqueline werkt als arts-onderzoeker aan een model om te voorspellen hoe groot de kans is dat iemand binnen 10 jaar dementie krijgt. Dit is belangrijk om de groepen met het hoogste risico in de toekomst te kunnen behandelen. Jacqueline werkt samen met andere onderzoekers in het ABOARD project dat mede met dankzij een subsidie van 500.000 euro van Alzheimer Nederland van start kon.   

Prof. dr. Charlotte Teunissen 

Charlotte werkt aan een bloedtest om de ziekte van Alzheimer vroegtijdig op te kunnen sporen. Charlotte ontving voor haar onderzoek naar betere diagnostiek meerdere beurzen van Alzheimer Nederland. Eén van de onderzoekers op haar lab, schreef voor Alzheimer Nederland een update over het onderzoek naar bloedtesten.  

Drs. Janna Dijkstra 

Janna doet als arts onderzoeker onderzoek naar families waar dementie vaker voorkomt. Ze kijkt welke rol erfelijkheid speelt. ‘Als we erfelijkheid beter begrijpen, is dat een eerste stap op weg naar behandeling’.  Janna werkt net als Jacqueline aan het ABOARD onderzoek. Op onze website lees je meer over erfelijkheid bij dementie. 

Prof. dr. Corette Wierenga 

Corette doet onderzoek naar het effect van dementie op de verbindingen tussen hersencellen. Ze wil kijken hoe dementie ervoor zorgt dat hersenverbindingen verloren gaan, om met die kennis dementie uiteindelijk te vertragen of stoppen. Corette ontving in 2021 een beurs van 300.000 euro voor haar onderzoek naar het effect van schadelijke eiwitten op hersenverbindingen.  

Doneer voor een toekomst zonder dementie

Hoe vaak wil je doneren?
Welk bedrag wil je doneren?
Kies ander bedrag >