Veelgestelde vragen over dementie

Hoe weet ik of ik dementie heb?

Twijfelt u of u of uw naaste dementie heeft? Doe onze geheugentest. De uitslag laat weten of de geheugenproblemen aanleiding geven om eens naar de huisarts te gaan.

> Naar de geheugentest 

Wat is het verschil tussen alzheimer en dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in de hersenen. Maar wat is dementie eigenlijk? Is alzheimer hetzelfde als dementie? Wanneer wordt vergeetachtigheid een ziekte?

Lees meer over dementie

Hoe wordt een diagnose dementie gesteld?

Wanneer u vermoedt dat uzelf of een naaste dementie heeft, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Hij kan onderzoeken wat de oorzaak is voor de klachten, of doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek.

Lees meer over diagnose

Wanneer is iemand wils(on)bekwaam en hoe wordt dat vastgesteld?

Je bent wilsbekwaam als je de gevolgen van een beslissing begrijpt. Mensen met dementie worden op den duur wilsonbekwaam. Het is daarom belangrijk dat u bepaalde financiële en medische beslissingen van te voren vastlegt. 

> Lees meer over wilsbekwaamheid op onze website dementie.nl. 

Zijn er medicijnen die dementie kunnen genezen?

Er bestaat geen medicatie om dementie te genezen. Wel zijn er medicijnen om de symptomen of de achteruitgang van verschillende vormen van dementie te behandelen.

> Lees meer over medicatie.

Mag iemand met een diagnose dementie nog autorijden?

Ja, in sommige gevallen wel. De diagnose dementie betekent niet per se dat iemand niet meer kan autorijden. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat autorijden nog veilig is. Twijfel je? Overleg dan met de arts en vul een Gezondheidsverklaring in van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). In geval van (zeer) lichte dementie wordt degene met dementie uitgenodigd voor een speciale rijtest  bij het CBR. Als iemand daarvoor slaagt, wordt het rijbewijs met een jaar verlengd.

Lees meer over autorijden op onze website dementie.nl.

Hoe regel ik de juiste zorg voor mijn naaste met dementie?

In de zorg voor een naaste met dementie kan er een tijd komen dat u het niet meer zonder hulp redt. Er zijn diverse mogelijkheden om de zorg voor iemand met dementie te regelen. Op welke zorg heeft uw naaste recht en hoe regelt u deze zorg? We helpen u graag op weg. 

> Wat moet ik regelen? 

Hoe houd ik het zorgen voor mijn naaste vol?

De zorg voor een naaste met dementie kan heel zwaar zijn. Het is belangrijk om te voorkomen dat u overbelast raakt. Hoe zorgt u dat u gezond blijft en genoeg tijd voor uzelf neemt?

> Lees meer over overbelasting voorkomen op onze website dementie.nl.

Staat uw vraag er niet tussen?

Neem dan eens een kijkje op onze website dementie.nl. Dementie.nl is er voor iedereen die zorgt voor iemand met dementie. Of stel onze experts een vraag via e-mail. Ze hebben elk een eigen expertise.