Neemt het risico op dementie toe na één nachtje slecht slapen?
Iedereen slaapt wel eens een nacht slecht. De dag erna ben je meestal wat sneller overprikkeld en kan het moeilijk zijn je te concentreren. Dit merk je direct na een nachtje slecht slapen, maar wat zijn eigenlijk de gevolgen voor onze hersenen? En verhoogt een slechte nachtrust het risico op dementie?
Uit onderzoek, gesteund door Alzheimer Nederland, blijkt dat één verstoorde nacht al zorgt voor een toename van alzheimereiwitten in de hersenen. Dit klinkt best eng, maar gelukkig verhoogt één nachtje slecht slapen niet het risico op dementie. Onderzoekers denken dat je maanden tot jarenlang slecht moet slapen voordat je risico op dementie toeneemt.
Wat gebeurt er in de hersenen tijdens het slapen?
Tijdens het slapen gebeurt er van alles in je hersenen, waardoor je overdag goed kunt functioneren. Een belangrijke functie van slaap is het weghalen van schadelijke eiwitten in het brein. Eén van deze schadelijke eiwitten is het alzheimereiwit amyloïde, dat zich ophoopt in het brein gedurende de dag. Dit proces vindt plaats bij zowel mensen met dementie als gezonde mensen.
Slaapproblemen
Als je niet goed slaapt dan ruimt je brein deze alzheimereiwitten niet op. Eén nacht of een korte periode niet goed slapen levert geen problemen op voor je brein. Een langere periode slecht slapen kan wel negatieve gevolgen hebben, blijkt uit het onderzoek Alzheimereiwitten kunnen dan ophopen in het brein, waardoor hersencellen niet goed met elkaar kunnen communiceren. Uiteindelijk kunnen hersencellen zelfs afsterven. Wetenschappers onderzoeken op dit moment hoe lang en ernstig de slaapproblemen moeten zijn, om het risico op dementie te verhogen.
Tips om beter te slapen
Zoals we weten doet slaap ook op korte termijn veel goeds. Zo zorgt het ervoor dat je minder prikkelbaar bent, lekkerder in je vel zit en je beter kunt concentreren. Wil jij ook je nachtrust verbeteren? Probeer dan eens deze tips:
- Eten maakt het lichaam actief. Eet daarom 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel meer.
- Drink geen alcohol voor het slapengaan.
- Vermijd vanaf een uur voor het slapengaan licht van tv, computer, smartphones of tablets. Gebruik dit uur om te ontspannen. Bijvoorbeeld met een korte wandeling of een warm bad.
- Houd je aan een regelmatig slaappatroon. Ga op een vaste tijd naar bed en sta steeds rond dezelfde tijd weer op.
Blijven de slaapproblemen aanhouden? Dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Ook kun je met een arts praten over de problemen die je uit je slaap houden.
Video: Onderzoekers over slaap en dementie
Kun je van slaaptekort dementie krijgen? Om antwoord te krijgen op die vraag gingen we naar Radboud Alzheimer Centrum in Nijmegen. Dr. Jurgen Claassen en zijn team onderzoeken hier de relatie tussen slaap en dementie.
Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken