Hoe houdt u nieuwe gewoontes vol?

De afgelopen weken gaven we u allerlei tips om uw hersenen te stimuleren. Waar gaat u mee aan de slag? Met een gezond brein zijn we beter bestand tegen ziektes zoals dementie. Af en toe iets nieuws proberen of een keer extra de trap nemen is niet voldoende. Deze gewoontes in uw leven integreren is belangrijk. Gedragsverandering is daarom het geheim. Maar hoe houdt u dat vol? In dit artikel leest u meer over: 

 • Terugblik: de belangrijkste tips op een rijtje
 • Van goed voornemen naar gewoonte: deze 7 vragen helpen u daarbij

Terugblik: de belangrijke tips nog een keer op een rijtje

De tips vlogen u om de oren afgelopen weken. We zetten de belangrijkste per thema op een rijtje. Wat leveren de tips per thema u op voor de korte termijn? En op de lange termijn? U kunt bijvoorbeeld nu niet zoveel zin hebben om te sporten. Als u aan uw lange termijndoel denkt, kan dat helpen tóch te gaan. Ideeën voor dat lange termijndoel sommen we ook voor u op. Samen zorgen we dat u gemotiveerd aan de slag gaat. 

Blijf ontdekken

hobby.jpg

 • Uw voordelen op korte termijn: nieuwe dingen leren geeft energie. U krijgt nieuwe gesprekonderwerpen. Misschien ontdekt u wel een nieuwe passie.
 • Uw voordelen op lange termijn: uw netwerk van hersencellen wordt groter als u nieuwe dingen leert en onderneemt. Met dat grotere netwerk kunt u dementie vertragen of zelfs uitstellen.
 • Belangrijke tips:
  • Afwisseling werkt het beste. Daag uw hersenen uit.
  • Train uw brein. Volg danslessen of zoek een uitdaging in vrijwilligerswerk. Bekijk hier alle tips over ontdekken.

Voeding

voeding-breintraining.jpg

 • Uw voordelen op korte termijn: u krijgt meer energie en een betere weerstand van gezonde voeding. Vergeet de uiterlijke voordelen niet: een betere huid, mooier haar en een slankere taille.
 • Uw voordelen op lange termijn: gezond eten is goed voor uw bloeddruk, cholesterolgehalte en uw hart. Uw brein knapt er ook van op. U verkleint een risicofactor voor dementie: overgewicht.
 • Belangrijke tips:
  • Houd bij (bijvoorbeeld met een app) hoeveel u eet op een dag. Zo krijgt u inzicht.
  • Variatie in voeding maakt het leuker.

Bewegen

bewegen.jpg

 • Uw voordelen op korte termijn: u krijgt een goed gevoel van sporten door gelukshormonen die vrijkomen.
 • Uw voordelen op lange termijn: voldoende bewegen verkleint de kans op diabetes, overgewicht, een hoge bloeddruk en dementie.
 • Belangrijke tips:
  • Doe het samen.
  • Kies iets wat u leuk vindt.

Ontspannen

ontspanning-eerstetip.jpg

 • Uw voordelen op korte termijn: u kunt beter nadenken en functioneren. U geniet bewuster van uw leven.
 • Uw voordelen op lange termijn: u verkleint de kans op een burn-out, depressie en dementie.
 • Belangrijke tips:
  • Vind elke dag een momentje voor uzelf.
  • Kies iets wat bij u past.

Van goed voornemen naar gewoonte

Stel, u wilt graag meer bewegen. Niet eenmalig, maar blijvend. Hiervoor heeft u motivatie en doorzettingsvermogen nodig. Gedragsverandering is niet makkelijk, maar zeker mogelijk. Wij helpen u daarbij. 

Klaar voor verandering? Stel uzelf deze 7 vragen:

1. Wat is uw doel?

Wat wilt u bereiken? Een gezondere leefstijl? Op tijd naar bed gaan? Meer bewegen? Langer gezond en fit blijven? U kunt bijvoorbeeld meer willen bewegen om uw hersenen gezond te houden. Bepaal voor uzelf wat u wilt bereiken.

2. Wat is uw motivatie?

Motivatie is nodig als u nieuwe gewoontes wilt volhouden. De voordelen moeten zwaarder wegen dan de nadelen. Schrijf deze voordelen op. Bepaal waarvoor u het doet. Heeft u het een keer lastig? Dan kunt u teruglezen waarvoor u het ook alweer doet. Vergeet de voordelen op korte termijn niet. Het risico op dementie verlagen is belangrijk, maar ook ver weg en daarom minder motiverend. Maar al onze tips hebben ook voordelen op korte termijn!

3. Hoe pakt u het aan?

Maak een plan. U maakt voor uzelf helder hoe u uw nieuwe gewoonte uitvoert. Het plan 'ik ga iedere dag wandelen' roept vragen op. Hoe lang gaat u wandelen en wanneer? Als het regent, gaat u dan nog? Bedenk eerst wanneer u tijd heeft. Een voorbeeld: als ik klaar ben met avondeten, dan ga ik een half uurtje wandelen. Met een als-danplan denkt u na over wanneer u beweegt en hoe u dit aanpakt. Lees meer over het opstellen van een als-danplan.

4. Hoe maakt u het haalbaar?

Het is onmogelijk om alle tips uit de e-training in één keer aan te pakken. Kies uit de e-training een onderdeel dat u belangrijk vindt. Moeite met kiezen? Het één is schadelijker voor uw lichaam en/of brein dan het andere. We helpen u een beetje op weg met een prioriteitenlijstje:

 1. Roken: niet de belangrijkste risicofactor voor dementie of andere hersenziekten, maar wel voor veel andere ziekten. Zo worden veel rokers helaas niet oud genoeg om dementie te krijgen. Goed nieuws: het is nooit te laat om te stoppen. Ex-rokers van 65 jaar en ouder hebben dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit gerookt hebben. De moeite waard om te stoppen toch? Uw huisarts kan u helpen met stoppen met roken, of kijk op ikstopnu.nl.
 2. Overgewicht beperken: ernstig overgewicht is een belangrijke risicofactor voor allerlei ziekten en ook voor dementie. Met gezonde voeding verkleint u het risico op dementie verder en het helpt u bovendien om op gewicht te blijven.
 3. Meer bewegen: de belangrijkste risicofactor voor dementie in West-Europa is te weinig bewegen.
 4. Mentaal stabiel: ontspannen, uitgeruste, sociale en vrolijke breinen kunnen meer aan en hebben minder risico op dementie.
 5. Mentaal actief: het is belangrijk uw hersenen actief te houden. Het is echter lastig om aan te geven wat u precies moet doen, omdat veel onderzoek ontbreekt. Daarom staat dit onderdeel op de vijfde plek in ons overzicht.

Pak een onderdeel stapje voor stapje aan via onze tips. Heeft u zich een nieuwe gewoonte eigen gemaakt? Ga dan voor de volgende.

5. Wie uit uw omgeving betrekt u bij uw plan?

Het is fijn als iemand u steunt bij uw plan(nen). Heeft u het even moeilijk? Iemand op wie u kunt terugvallen is dan prettig. Kijk in uw omgeving wie u daarbij kan helpen. De buurvrouw, uw broer of een vriendin? Misschien willen zij meedoen aan uw plan. U motiveert elkaar en het is nog gezellig ook.

6. Wat doet u bij een terugval?

Verandering is lastig en daarom is het niet raar als u een keer terugvalt. Probeer dit te voorkomen door een goede voorbereiding. Wilt u gezonder eten? Koop dan gezondere alternatieven en haal verleidingen uit het zicht. Houdt u het niet vol? Wees dan niet te streng voor uzelf: dat kan gebeuren. Pak de draad gewoon weer op.

7. Wat ziet u als u terugkijkt?

Sta stil bij uw successen en kijk ook terug. U mag best trots zijn op uzelf. Wat ging goed en wat vond u lastig? Hoe pakt u dit bij de volgende nieuwe gewoonte anders aan?

Bedankt voor uw deelname!

Dit was hem: de e-training 'Houd uw brein gezond'. We hopen dat we u hebben geïnspireerd en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Houd uw brein gezond!

Wilt u de verschillende thema's nog eens rustig doorlezen?

Geef uw mening en ontvang ons Vergeet-mij-niet-speldje

vergeet-mij-niet-pin.jpg

Heeft u onze vragenlijst al ingevuld? We horen graag wat u van de e-training vond. Heeft u wat gehad aan de tips en informatie? Laat het ons weten. Beantwoord vier korte vragen en ontvang als dank ons Vergeet-mij-niet-speldje. Alvast hartelijk dank!

Geef uw mening >