“Drieënhalf jaar geleden vroeg een collega of een bestuursfunctie iets voor mij zou zijn, bij de regionale afdeling van Alzheimer Nederland. Er waren verschillende vacatures en ik solliciteerde op de vacature van voorzitter. In mijn optiek is het belangrijk dat je als vrijwilliger je capaciteiten kent, zodat je ze op de juiste plek kunt inzetten. Als vrijwilliger in het hospice kies ik voor mijn zorgende rol, als voorzitter van Alzheimer Groningen benut ik mijn zakelijke skills. Ik zorg dat het team goed functioneert en ga met allerlei mensen om. Dat betekent dat ik soms geduld moet hebben, soms moet confronteren en soms dingen moet laten gebeuren.

Het boeiende van dit vrijwilligerswerk vind ik de afwisseling. Zo bereid ik in samenspraak met de secretaris en de regiocoördinator de vergaderingen voor die ik voorzit. Het activiteitenplan dat we als bestuur gezamenlijk maken, schrijf ik uit, ik houd de regie op de jaarcyclus en samen met andere bestuursleden voer ik sollicitatiegesprekken. Vanuit het bestuur is er altijd iemand aanwezig bij de Alzheimer Cafés, dus daar ben ik ook regelmatig te vinden. Bij gelegenheid een toespraak houden hoort er bij. Op zo’n moment ben ik het gezicht van Alzheimer Nederland en kan ik overbrengen wat wij kunnen betekenen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Om mijn taak als belangenbehartiger te kunnen vervullen onderhoud ik contact met alle lokale belangenbehartigers in onze provincie en ben ik adviseur van het Netwerk Dementie Groningen.

In mijn optiek is het belangrijk dat je als vrijwilliger je capaciteiten kent, zodat je ze op de juiste plek kunt inzetten

Dementievriendelijke gemeenten

We stoppen veel energie in de tweejaarlijkse enquête onder mantelzorgers, de Dementiemonitor, zodat we daar veel respons op krijgen. Met de resultaten kunnen wij als afdeling plannen maken. Ook de strategie van Alzheimer Nederland en de landelijke ontwikkelingen verwerken we in ons activiteitenplan. Als regionale afdeling hebben we zeker ook invloed op de landelijke meerjarenstrategie; er zijn diverse overleggen waar ik als voorzitter alleen of samen met andere bestuursleden aan deelneem.

In de constructieve samenwerking met het Netwerk Dementie Groningen word ik echt het beleid ingetrokken. We willen in elke gemeente de Dementiescan afnemen; deze maakt inzichtelijk hoe dementievriendelijk een gemeente is. Wethouders en ambtenaren zien welke lacunes ze kunnen aanpakken om de zorgverlening voor hun inwoners met dementie te verbeteren. Voor ons in Groningen is dit nog een relatief nieuw instrument, dus ik ben elke keer weer blij wanneer we het voor elkaar krijgen dat een gemeente de scan wil doen.”

Een breed en divers onderwerp

Door mijn werkervaring in de zorg en door persoonlijke ervaringen in mijn familie ben ik bekend met de gevolgen van dementie. Dat motiveert me om dit werk te doen; ik wil dat mensen met dementie zo lang mogelijk onderdeel uitmaken van onze samenleving.

In mijn vrijwilligerswerk heb ik zowel te maken met de mensen met dementie als met het beleid. Dat speelt zich af op verschillende terreinen: de gemeente, cultuur, welzijn, zorg en onderwijs bijvoorbeeld. Het is een breed en divers onderwerp dat me voldoening geeft en uitdaagt. Het houdt me ook met beide voeten op de grond, want ik wil mezelf – ook nu ik met pensioen ben – graag nuttig maken in de maatschappij. Op deze manier lukt me dat.”

Start ook een carrière als vrijwilliger

Onze vrijwilligers zijn op allerlei manieren actief in de samenleving. Zij steunen mensen met dementie en hun dierbaren in de buurt en geven voorlichting om het bewustzijn over dementie in de omgeving te vergroten. Wil jij ook een carrière starten als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland? Zoek direct een vacature bij jou in de buurt of doe eerst de test om te zien welke functie bij jou past.

Bekijk vacatures Doe de test