Ga direct naar de contentGa direct naar de content

1-op-1 gesprek van grote waarde

Naast alle online mogelijkheden voor informatie uitwisseling blijft een 1-op-1 gesprek van grote waarde. Gelukkig weten veel mensen de DementieLijn te vinden. Zij bellen vaak met een concrete vraag, maar ook om even stoom af te blazen, zorgen te uiten of vrijuit te kunnen praten. 
 
Als vrijwilliger van de DementieLijn ken je de last en raadselen van het omgaan met dementie. Je biedt telefonisch een luisterend oor aan mantelzorgers en mensen met dementie. Ook geef je advies en tips over omgaan met dementie. Je bent bekend met de activiteiten van Alzheimer Nederland en kunt zo nodig doorverwijzen naar andere deskundigen.  
 
Je bent wekelijks een dagdeel (4-5 uur) beschikbaar voor een telefoondienst. Je werkt vanuit huis en krijgt de mogelijkheid je tijd flexibel in te delen. 
 
Door de toename van complexe vragen aan de telefoon verwachten wij van onze vrijwilligers dat zij een professionele (Hbo/WO) achtergrond in de dementiezorg hebben, zoals  casemanagers, artsen en psychologen. Herken jij je hierin, dan komen we graag met je in gesprek.  
 
Vrijwilligers van de DementieLijn worden toegerust en ondersteund d.m.v. intervisiebijeenkomsten, training en coaching. Voor je werk aan de telefoon krijg je een telefoon en headset in bruikleen.

Elk gesprek is weer anders. Vaak kan ik iets betekenen voor een mantelzorger, maar altijd leer ik zelf ook weer iets bij.

Met jouw inzet kun je samen met de andere vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten. En dat is zinvol en dankbaar werk! 

 

Na vele jaren in de zorg gewerkt te hebben, kan ik me nu inzetten voor de DementieLijn. Ik ben blij dat mijn kennis en ervaring zo niet verloren gaan.

Is dit een functie die je aanspreekt, neem dan vrijblijvend contact op! 
Mariëtte Hofman, Coördinator DementieLijn, [email protected]