Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Alzheimer Nederland

Dementie raakt steeds meer mensen. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. In Nederland zijn momenteel 290.000 mensen met deze ziekte. De verwachting is dat dit aantal in 2040 zal zijn verdubbeld. Iedereen krijgt met de ziekte te maken, als patiënt, mantelzorger of in familie- en vriendenkring.  

Alzheimer Nederland vertegenwoordigt mensen met dementie en hun mantelzorgers. Met 48 regionale afdelingen, 3650 vrijwilligers en 22.000 collectanten zijn we altijd in de buurt. Met onze vrijwilligers geven we voorlichting en informatie en bieden we ondersteuning. We organiseren ontmoetingen om ervaringen te delen of in contact te komen met anderen.  

Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en aan een beter leven voor mensen met dementie en hun dierbaren. We zijn een gezondheidsfonds én een patiëntenorganisatie. Samen met vrijwilligers, donateurs, collectanten, onderzoekers, bedrijven en andere betrokkenen zetten we ons in op verschillende terreinen. 

Dementie.nl

Dementie.nl is hét platform van Alzheimer Nederland waar mantelzorgers: 

  • Informatie kunnen vinden over het omgaan met dementie 

  • Vragen kunnen stellen aan professionals én mensen die in dezelfde situatie zaten of zitten 

  • Steun zoeken en geven aan andere mantelzorgers 

Onderdeel van dementie.nl is het forum. Mantelzorgers, maar ook kinderen van ouders met de diagnose dementie kunnen berichten plaatsen op het forum en de meest uitlopende vragen en ervaringen delen of advies vragen.  

Wat mag je van ons als Alzheimer Nederland verwachten  

Je komt terecht in een warme, professionele organisatie en werkt samen met een groep van bevlogen en betrokken mensen. Iedereen werkt met ongekend enthousiasme voor hetzelfde doel. 

Dit doen we vanuit een goede basis, want we vinden het belangrijk dat jij met plezier aan de slag kunt. Zo bieden we voorlichting over dementie en diverse trainingen die aansluiten bij je functie. We organiseren netwerkbijeenkomsten tussen afdelingen en met collega’s op het landelijk kantoor en nemen we jouw stem in beleid serieus. Uiteraard vergoeden we eventuele gemaakte reis- en onkosten en zijn praktische zaken zoals verzekeringen geregeld.  

Jouw Rol

Als moderator van het forum is het jouw taak de bezoeker, die bijvoorbeeld een situatie of vraag deelt op het forum, optimaal te helpen. Bezoekers van het forum zijn vooral mantelzorgers maar ook naasten van mensen met dementie. De vragen waar je mee te maken krijgt zijn verschillend; soms helpt het om praktische tips te geven, maar vaker gaat het over de emotie die bij de mantelzorger speelt. Omdat jij de ervaringsdeskundige bent, kun je hen als geen ander helpen door jouw persoonlijke ervaring te delen. Heb je een artikel of blog gelezen dat steun kan bieden? Of is het doorverwijzen naar een expert (bijvoorbeeld van dementie.nl) de beste oplossing? Vaak is een begripvol en bemoedigend hart onder de riem het enige wat iemand zoekt.  

Ook breng je gesprekken op gang bij de bezoekers van het forum door bijvoorbeeld zelf een bericht te plaatsen. Dit doe je vanuit je eigen ervaring en expertise en kan steun bieden aan de bezoekers.  

Tot slot geef je terugkoppeling en advies aan de community manager over welke onderwerpen op dit moment spelen. Het aantal uren dat je hieraan besteedt is samen af te stemmen, maar is vermoedelijk niet meer dan 2-4 uur per week. 

Dus ben jij iemand die: 

  • Mantelzorger is, of is geweest, of op een andere manier ervaring heeft opgedaan met dementie; 

  • Op een persoonlijke manier berichten kan schrijven, met zorg en aandacht voor degene die steun of informatie zoekt; 

  • Tussen de regels van een forumbericht door kan lezen en de behoefte achter het bericht ziet? 

We komen graag met je in contact

Heb jij interesse in een functie als vrijwilliger en wil je graag nader met ons kennismaken? Solliciteer dan via onderstaande knop ‘solliciteer nu’.  

Ben je geïnteresseerd, maar weet je nog niet precies waar jouw kracht ligt? Doe dan hier de test en kom erachter hoe jij impact kunt maken! 

Je mag verwachten dat we binnen 2 weken contact met je opnemen.   

Toch liever eerst wat meer informatie? Bel of mail dan Annebel van Rijn, Community Manager team dialoog en landelijke hulp. Op (06)82065111 of via de mail op: [email protected]