In verschillende onderzoeken waarin ze mensen een langere tijd volgen lijkt het erop dat intensief sporten de negatieve gevolgen op je gezondheid van veel stilzitten kunnen verminderen. Het gaat hierbij om ongeveer een uur intensief sporten. Het lastige aan deze onderzoeken is dat je niet zeker weet of het intensieve sporten ook de echte oorzaak is van het effect. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat mensen die intensief sporten ook gezonder eten of beter slapen. Andere kenmerken van de mensen die intensief sporten zouden ook de effecten van veel stilzetten kunnen verminderen.   

Stilzitten voorkomen 

Hard bewijs dat je veel zitten kunt compenseren is er niet, maar wat extra beweging na een dag stilzitten kan ook geen kwaad. Het is nog beter om veel stilzitten te voorkomen. Probeer vaker een rondje te wandelen, neem de trap in plaats van de lift of loop een rondje tijdens het bellen.

Beweeg je brein gezond

Je activeert je brein als je beweegt. Hierdoor word je alerter, waardoor je bijvoorbeeld flexibeler kunt denken, beter problemen oplost en dingen kunt onthouden. Daarnaast kan bewegen veel ziektes voorkomen, waaronder dementie. Lees meer over de beweegrichtlijn en bekijk onze tips om bewegen te integreren in jouw leven.