Wereld Alzheimerdag i.s.m. Albeda College Vlaardingen

 

PERSBERICHT

Nieuwe e-learning voor mbo-studenten

Goed omgaan met dementie? Jong geleerd, oud gedaan!

Op 21 september, Wereld Alzheimerdag, werd het e-learning pakket ‘Mbo-studenten dementievriendelijk’ gepresenteerd. Dit interactieve lespakket leert toekomstige werknemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) hoe ze hun supermarkt, café, kapsalon enzovoort dementievriendelijk kunnen maken.

Het bureau de professionele mens en zorg4effect ontwikkelde het e-learning pakket samen met een actieve initiatiefgroep van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het lesmateriaal is samen met ‘the crowd’ gemaakt: maar liefst 90 meelezers uit het werkveld werkten eraan mee. Mbo-studenten hebben onder leiding van hun docenten gereflecteerd op het lesmateriaal in wording. Dat is bijzonder in Nederland. ZonMw subsidieerde het project.

Volgens onderzoek van Alzheimer Nederland krijgt maar liefst één op de vijf mensen een vorm van dementie. Over pakweg twintig jaar zullen er in Nederland rond een half miljoen mensen met dementie deelnemen aan de samenleving. Dat is een verdubbeling ten opzichte van nu. Dementie komt ook steeds vaker voor bij jongere mensen. De kans dat je iemand met dementie tegenkomt in je zaak wordt dus steeds groter. Hoe om te gaan met deze substantiële bevolkingsgroep? Hoe herken je in je winkel of salon signalen van dementie en hoe reageer je erop? Hoe zorg je ervoor dat ook mensen met dementie zich in jouw café of restaurant veilig en prettig voelen? Als MKB-ers dit al in hun opleiding leren, komt de dementievriendelijke gemeente overal binnen bereik.

De lespakketten bestaan uit praktische vragen, illustratieve filmpjes uit het dagelijks leven en heldere opdrachten. De e-learning is kosteloos online te volgen via de website van de professionele mens.

Er zijn vier e-learning pakketten: een voor supermarkten, een voor winkels, een voor de horeca en een voor persoonlijke verzorging (kappers, schoonheidsspecialisten, voetreflextherapeuten, kledingwinkels).

Praktische informatie Het e-learning pakket ‘Mbo-studenten dementievriendelijk’ werd op 21 september op twee plaatsen gepresenteerd: bij MBO Utrecht , welzijnscollege  en bij het Albeda college, zorg en welzijn in Vlaardingen. Voor meer informatie over de presentaties op 21 september kunt u contact opnemen met Mieke Hollander: m.hollander@zorg4effect.com , 06 20 68 73 96.

Voor meer informatie over het e-learning pakket kunt u terecht bij Manon Straatman, mstraatman@deprofessionelemens.nl, 0651188470

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door