Zandvoort dementievriendelijk

Zandvoort dementievriendelijk

 

Het is bekend: dementie gaat steeds meer mensen treffen. Ligt het aantal thans op 270.000, in 2040 zal dat volgens de verwachtingen ruim een half miljoen zijn en in 2055 bijna 700.000.

Schrikbarende cijfers, die Alzheimer Nederland in 2016 te lijf is gegaan met een grote campagne, ingeleid door toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn. Een actie onder de naam Dementievriendelijke samenleving.

Kern hiervan is dat in het openbaar leven het gedrag van iemand met dementie herkend wordt door de omgeving en dat er begripvol op wordt gereageerd. Albert Heijn was de eerste organisatie die het onderwerp oppakte en winkelpersoneel ging trainen. Er volgden er meer. De overheid sloot aan, ging cursussen geven voor ambtenaren en maakte programma’s om een ‘dementievriendelijke gemeente’ te worden.

In de regio Zuid-Kennemerland spannen Haarlem en Zandvoort zich in voor dat doel. Als onderdeel daarvan wordt vanuit Stichting Pluspunt Zandvoort binnenkort een training verzorgd, opgezet door Alzheimer Nederland. Het doel daarvan is niet alleen om dementie te leren herkennen, maar ook om iets te kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.  

Op woensdag 18 april is er training voor iedereen die daar belangstelling voor heeft, ook voor geïnteresseerden van buiten Zandvoort. De bijeenkomst is van 9.30 tot 12.00 in ‘De Blauwe Tram’, Louis Davidscarré 1.

Deelname is gratis. Persoonlijke aanmelding noodzakelijk bij de balie van Pluspunt,  Flemingstraat 55. Voor telefonische inlichtingen: (023) 5 74 03 30.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door