5 tips voor minder suiker
Mmm, de zoete smaak van suiker maakt producten erg lekker. Maar te veel suiker is niet gezond en kan bijdragen aan overgewicht en suikerziekte. Dat zijn twee risicofactoren van dementie. Ongemerkt kun je heel wat toegevoegde suikers binnenkrijgen, hoog tijd om daar iets aan te doen.

Suiker is niet per se slecht, we hebben het nodig om onze energie uit te halen. In verschillende producten komt suiker van nature voor, zoals in fruit of zuivel. Deze producten passen goed in een gezond voedingspatroon. Aan bewerkte voedingsmiddelen en dranken wordt vaak suiker toegevoegd, probeer deze met mate te eten.
Tips om minder toegevoegde suikers binnen te krijgen
- Voeg geen suiker toe aan je koffie of thee. Ben je hier zo aan gewend? Bouw het dan langzaam af en voeg steeds minder suiker toe. Zo wen je er aan. En dat gaat sneller dan je denkt! Na een paar weken zonder suiker in je koffie of thee, wil je waarschijnlijk niet meer terug.
- Lees etiketten als een pro. Soms lijkt de verpakking van een product erg gezond, maar bevat het veel toegevoegde suikers. Op de achterkant van een product kun je op het etiket bekijken hoeveel gram suiker er in een product zit. Vergelijk bijvoorbeeld twee soorten ontbijtgranen en kies voor de variant met de minste suiker.
- Maak je eigen sausen. Suiker in pastasaus? Ja, dat kan. Fabrikanten voegen soms suiker toe als smaakmaker of om de saus langer houdbaar te maken. Ook hier kun je etiketten vergelijken en het product met de minste suiker kiezen. Je kan het nog gezonder en leuker maken door je eigen sausen te maken. Maak bijvoorbeeld je eigen pastasaus van verse tomaten, knoflook, ui en basilicum of zoek een recept op internet. Onze redactie gebruikt deze boeken zelf:
- Koken met Karin: Zonder pakjes en zakjes Met dit boek krijg je tientallen recepten om makkelijk een zelfgemaakte en lekkere maaltijd op tafel te zetten. Ideaal om te beginnen met het gebruik van minder pakjes en zakjes.
- Receptloos: Leer koken uit de losse pols. Wil je meer uitdaging en écht leren koken? Dan is dit boek iets voor jou. 7 wereldkeukens, van de thuiskeuken tot de Arabische en mediterrane keuken staan erin beschreven. Het boek geeft je veel achtergrond, maar ook een makkelijk stappenplan om iedere avond iets lekkers en zelfbedacht op tafel te zetten. Ook de lijst met oplossingen voor kookfoutjes (te zoet, te bitter, te pittig, enz.) en hoe ze op te lossen is heel handig!
- Drink water met een twist. Aan fruit- en frisdranken wordt vaak veel suiker toegevoegd. Water klinkt dan als een saai alternatief, maar ook hier kun je een smaakje aan geven. Voeg bijvoorbeeld een schijfje citroen, sinaasappel of wat muntblaadjes toe.
- Vervang zoet broodbeleg door vers fruit. Jam, vruchtenhagelslag en chocoladepasta bevatten vaak veel suikers. Wees creatief en beleg je brood eens met vers fruit, zoals plakjes aardbeien, appel of banaan.
Gun jezelf de tijd om aan te passen
Geef jezelf tijd om te wennen aan producten met minder toegevoegde suiker. De zoete smaak maakt producten onweerstaanbaar lekker, waardoor je even moet wennen aan producten die wat minder zoet zijn. Andere producten proberen kan ook heel leuk zijn en misschien ontdek je wel andere smaken waar je erg van kunt genieten.