Wat doet de dementierapporteur
De dementierapporteur signaleert, rapporteert en inspireert.
Er zijn momenteel 290.000 mensen met dementie in Nederland. Dit aantal verdubbelt de komende twintig jaar naar een half miljoen als gevolg van de vergrijzing. Hiermee wordt dementie de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Dementie heeft niet alleen enorme impact op de patiënt en familie, maar op de gehele samenleving.
Alzheimer Nederland wil vooruitgang boeken en vaart maken. Daarom heeft Alzheimer Nederland een dementierapporteur aangesteld: Tamara van Ark. Het jaar als dementierapporteur is om en op Wereld Alzheimer Dag 2023 deelt Tamara de resultaten. Benieuwd naar de bevindingen en aanbevelingen? Lees dan verder:
De dementierapporteur signaleert, rapporteert en inspireert.
Even voorstellen! Mijn naam is Tamara van Ark. Ik was actief in de landelijke politiek tot ik een jaar geleden vanwege gezondheidsredenen stopte.
Ik zal bloggen over de vele gesprekken en ontmoetingen die ik als dementierapporteur zal hebben met het hele veld. Daarnaast vind je hier al het belangrijke nieuws.
Ik ga graag in gesprek met mensen met dementie, mantelzorgers en de experts uit het veld. Zo weet ik goed wat er speelt en waar mensen tegenaan lopen.
De dementierapporteur gaat met drie thema’s aan de slag, die op de korte én lange termijn van groot belang zijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De bevindingen rapporteert ze integraal en transparant en maakt deze openbaar zodat alle betrokken partijen vooruit kunnen.
Langer en veilig thuiswonen vraagt om een passende, dementievriendelijke woning. Aan de hand van een analyse van de woonzorgvisies van gemeenten, ga ik de diepte in over hun dementievriendelijkheid. Wat staat er nu in de plannen, waar resulteert dat in en wat is er nog meer nodig?
De casemanager dementie is de continue factor in het leven van mensen met dementie. We zien helaas dat de casemanager onder druk staat. Wij gaan een maatschappelijke businesscase maken over de casemanager dementie, die de maatschappelijke én financiële waarde van de casemanager laat zien.
Ontmoetingsplekken en voorzieningen in de buurt zijn belangrijk voor mensen met dementie en hun naasten. De financiering hiervan verloopt echter moeizaam en is vaak op tijdelijke subsidies gebaseerd. Wij gaan op zoek naar goede voorbeelden waar alle gemeenten gebruik van kunnen maken.
Heb je een vraag, idee of wil je graag met me in gesprek? Stuur dan een e-mail naar [email protected]
Ook kun je mijn activiteiten volgen op twitter.